Penerangan, gambar, ciri kitaran hidup angsa depan putih

Loading...

The Goose White-fronted (Goose) adalah burung liar air dari keluarga itik.

Dalam artikel ini kita akan melihat di mana angsa depan putih hidup, terutama warna dan kitaran hayat, serta perbezaan dari spesies lain.

  • Penerangan dan foto
  • Di manakah ia hidup?
  • Kitaran hidup
  • Kuasa
  • Ciri pembiakan

Penerangan dan foto

Dewasa mempunyai warna coklat-kelabu berwarna poket, yang jauh lebih ringan di bahagian perut dan pada payudara daripada di belakang, bulu bersempadan dengan putih di tepi. Di perut terdapat bulu-bulu bulu hitam, yang akhirnya menjadi lebih lebar dan cerah. Pada orang dewasa, paruh berwarna merah jambu dengan warna putih yang kecil di pangkalan, ciri ini memberikan nama spesies itu. Paws dalam stok muda adalah kuning oranye, pada angsa dewasa - oren-merah.

Di alam liar, anda juga boleh mencari wakil-wakil burung seperti: burung merak, itik mandarin, ayam guinea, ayam belanda, puyuh.

Ia penting! Juvana tidak mempunyai bintik di dahi, jadi sangat mudah untuk mengelirukan mereka dengan angsa abu-abu. Ia adalah perut ringan dan dada yang menjadi perbezaan utama spesies ini pada usia muda.

Di manakah ia hidup?

Tempat-tempat bersarang di mana kehidupan angsa depan putih agak luas.Ini adalah terutamanya tundra Amerika Utara, Eurasia dan Greenland. Di kawasan selatan lebih banyak burung ini tidak bersarang, hanya musim sejuk, lebih suka rumput atau tanah liat untuk hidup, lebih dekat dengan sungai atau badan air tawar yang lain. Semasa penerbangan, angsa boleh ditemui di barat Ukraine, Rusia dan beberapa negara Eropah.

Ia penting! Populasi angsa berdaun putih agak banyak, spesies ini tidak memerlukan perlindungan khas, dan ia boleh diburu.

Kitaran hidup

Geese adalah perenang yang sangat baik dan dalam momen bahaya mereka boleh menyelam untuk masa yang singkat. Walaupun ia adalah spesies unggas air yang sarang terutamanya berhampiran badan air, burung menghabiskan sebahagian besar masa mereka di darat, merumput di padang dan kembali ke air pada waktu petang. Dalam kitaran hayat, terdapat beberapa fasa ciri spesies burung yang berhijrah:

  • meletakkan dan menetas telur - biasanya bermula pada pertengahan musim panas, penetasan berlangsung selama sebulan;
  • brood memandu - brood juga berkembang selama kira-kira sebulan, dan pada masa penghijrahan ke wilayah selatan, anak ayam sudah siap sepenuhnya terbang jauh;
  • moult;
  • zhirivat sebelum penghijrahan - sementara anak ayam tumbuh dewasa, kawanan itu dimakan untuk penerbangan musim sejuk;
  • penghijrahan dan musim sejuk - spesies ini berhijrah agak awal, pada akhir bulan Ogos - awal bulan September, kawanan pertama mula berkhidmat, memilih pantai Hitam, serta laut Caspian dan Mediterranean untuk musim sejuk;
  • lemak musim bunga - dalam kawanan angsa musim bunga juga aktif menyerap makanan sebelum penerbangan;
  • penghijrahan terbalik;
  • pra makan bersarang;
Adakah anda tahu? Di padang kapas Amerika, angsa digunakan untuk merumput selepas pemprosesan mesin. Burung mencapai rumput kecil, yang mesinnya tidak sampai, dan tidak bertolak ansur dengan rasa tangkai kapas, sehingga mereka tidak membahayakan penanaman.
Jangka hayat burung ini di alam liar adalah kira-kira 17-20 tahun, dalam kurungan - kira-kira 27-30 tahun.

Kuasa

Angsa depan putih adalah bulu herbivora, kebanyakannya lebih memilih tumbuhan yang diperkaya dengan protein dan alga. Dalam tempoh ketika terdapat buah beri, burung-burung ini dengan senang hati memakannya, dan di bawah keadaan khas mereka bahkan boleh makan rizom beberapa tanaman.

Adakah anda tahu? Apabila kandang ayam, mereka tidak boleh terbang sepenuhnya. Itulah sebabnya kambing-kambing menetap di dekat air agar mereka dapat berenang jauh dari bahaya atau pemangsa.

Ciri pembiakan

Perempuan membina sarang mereka berhampiran pokok renek yang rendah atau di atas bukit yang terbuat dari bahan-bahan pastur, yang dipenuhi dengan bulu mereka sendiri, yang mereka tarik sendiri dan berkumpul semasa penumpahan. Perempuan meletakkan purata 4-7 telur dan menginkubkannya selama 25-30 hari manakala lelaki melindungi wilayahnya. Sekiranya angsa perlu berdiri untuk meregangkan kakinya dan makan, ia menutup telur dengan lapisan kepalanya. Apabila anak ayam menetas, penjagaan dan pembiakan dibahagikan antara lelaki dan perempuan. Haiwan muda memerlukan masa 3 minggu untuk mendapatkan lebih kuat untuk penerbangan, dan anak ayam makan sama seperti orang dewasa.

Kerana kelazimannya dalam angsa depan putih, memburu musiman dibenarkan di negara-negara bekas USSR. Selain itu, burung ini juga dibesarkan di bawah keadaan ladang, seperti mana-mana spesies keluarga bebek yang lain.

Loading...